Throwback Thursday - Audi Duo III - AutoTrack Blog
Audi Duo III

Throwback Thursday – Audi Duo III

17 August 2017
0 reacties
511

In dit onderdeel willen wij graag een auto belichten die sommigen onder ons inmiddels vergeten zijn maar die bij anderen mooie herinneringen oproept. Maak vandaag kennis met de Audi Duo III.

Europese primeur
Wat als ik je vertel dat de eerste Europese hybride auto in 1989 werd ontworpen? Bijna niemand herinnert zich nog de Audi Duo III, maar het was wel een primeur voor de Europese constructeurs.

Het verhaal van de Audi Duo III begint in 1989 wanneer het concept voor de oorspronkelijke Audi Duo wordt voorgesteld. Audi kwam met het idee om een Audi 100 C3 Avant uit te breiden met een elektromotor. Door middel van een schakel op het dashboard zou de bestuurder handmatig de elektromotor kunnen inschakelen. Reed je minder dan 25 km/u, dan kon je volledig elektrisch rijden!

Toevoeging Quattro-aandrijving
In 1991 stelt Audi het concept Duo II voor waarbij ze de Quattro-aandrijving toevoegen aan hun hybride concept-auto. De tweeliter viercilinder motor stond nu garant voor 115 pk en de maximumsnelheid bij elektrische rijden werd verhoogd naar 65 km/u. De actieradius bleef op 80 kilometer, net zoals zijn voorgang de Audi Duo.

Duo III rolt de band af
In 1997 gebeurt het dan echt, de Duo is inmiddels toe aan zijn derde versie en deze Duo III gaat ook echt in productie. De Duo III had een 1.9 liter TDI diesel motor en had 90 pk, deze werd aangevuld met een 29 pk watergekoelde elektromotor. Door middel van een schakelaar op het dashboard kon je switchen tussen de dieselmotor en de elektromotor.

Verhaal snel over
Helaas was de Audi Duo III geen commercieel succes en slechts een honderdtal auto’s rolden van de band. Reden? De accu was zo zwaar dat de auto nauwelijks zuiniger was dan een standaard 1.9 TDI motor, hybride rijden was nog geen hot topic en de Audi Duo III was niet goedkoop. Het zou nog tot 2011 duren voor Audi weer een hybride op de markt zou brengen, maar dankzij de Duo blijven ze Europees pioneer op hybridegebied!

0 reacties

Reageer hier

Je e-mailadres wordt niet getoond


Daarom koop je een occasion bij AutoTrack

Bij AutoTrack vind je al meer dan 15 jaar het meest betrouwbare occasionaanbod van Nederland!

  • Kwaliteit van occasions staat centraal. Daarom controleren wij al het aanbod.
  • Onze auto’s staan bij bijna 4.000 autobedrijven. Een nieuwe auto of occasion kopen kan dus altijd dicht bij huis.
  • Verkoop jouw auto als particuliere aanbieder, of vraag een inruilvoorstel aan.
  • Wij hebben alle beschikbare autodetails en je kunt onze CARFAX voertuighistorierapporten downloaden.
  • Niet alleen voor een nieuwe of tweedehands auto, maar ook voor verzekeringen en financieringen kun je bij ons terecht.