Throwback Thursday - Lotus Omega - AutoTrack Blog
Lotus Omega

Throwback Thursday – Lotus Omega

3 August 2017
0 reacties
617

In dit onderdeel willen wij graag een auto belichten die sommigen onder ons inmiddels vergeten zijn maar die bij anderen mooie herinneringen oproept. Maak vandaag kennis met de Lotus Omega.

Geen typische gezinsauto
Bij het woord supercar is een Lotus Omega vast niet de eerste auto waar je aan denkt; toch moest deze Britse upgrade van de Opel Omega niet onderdoen voor zijn concurrenten. Met een topsnelheid van 285 km/u was het niet bepaald een typische gezinsauto.

Opel Omega upgrade
Het verhaal van de Lotus Omega begint bij de Opel Omega – de opvolger van de Opel Rekord – die in 1986 in productie kwam. Met de overname van Lotus door General Motors bedachten de ingenieurs van Opel en Lotus dat een samenwerking wel leuk zou zijn. Het resultaat van deze samenwerking is de Lotus Omega. In 1990, vier jaar na de introductie van de Opel Omega, rolde de eerste Lotus Omega van de band af. In het Verenigd Koninkrijk kreeg deze supercar de naam Lotus Carlton mee.

Lotus koos bij de Omega voor een aangepaste 3.0 24v motor met twee watergekoelde turbo’s en een cilinderinhoud van 3615 cc. Voor de transmissie haalde men een handgeschakelde 6 versnellingsbak uit een Chevrolet Corvette ZR-1. De Omega ging vlotjes in 5,2 seconden naar 100 km/u en werd hiermee de snelste 4 deurs sedan op dat moment.

Een uitgebreide keuze qua carrosseriekleur had je niet, de Lotus Omega was slechts leverbaar in één kleur: Imperial Green. Deze groentint leek in alle omstandigheden bijna zwart, tenzij er direct licht op scheen.

Economische dip
General Motors plande een productie van 1100 Omega’s maar net zoals bij de BMW 8-serie gooide de recessie van begin de jaren ’90 roet in het eten. De productie stopt in december 1992 nadat de 950ste Omega de band afrolt; 320 Lotus Carltons en 630 Lotus Omega’s.

Gezien zijn beperkte productie komt er maar heel af en toe een exemplaar in de verkoop; de gemiddelde verkoopprijs zit op dit moment tussen de € 30.000 en € 40.000 maar dan koop je ook echt een zeldzame auto!

0 reacties

Reageer hier

Je e-mailadres wordt niet getoond


Daarom koop je een occasion bij AutoTrack

Bij AutoTrack vind je al meer dan 15 jaar het meest betrouwbare occasionaanbod van Nederland!

  • Kwaliteit van occasions staat centraal. Daarom controleren wij al het aanbod.
  • Onze auto’s staan bij bijna 4.000 autobedrijven. Een nieuwe auto of occasion kopen kan dus altijd dicht bij huis.
  • Verkoop jouw auto als particuliere aanbieder, of vraag een inruilvoorstel aan.
  • Wij hebben alle beschikbare autodetails en je kunt onze CARFAX voertuighistorierapporten downloaden.
  • Niet alleen voor een nieuwe of tweedehands auto, maar ook voor verzekeringen en financieringen kun je bij ons terecht.